fredag 27 januari 2012

Tänk om jag halkar av pinnen, sa Tyra

Men hur tråkigt det är med vinter.

Det tycker i alla fall hönsen.

Trevligt nog så håller dom sams där i hönshuset och med jämna mellanrum hivar jag in mer hö åt dom.  Snart är dom uppe i fönsterhöjd där dom vaggar omkring och söker spännande frön och annat intressant.

Vi har haft den årliga insmörjningen av fötter.
För Ture var detta premiär och han tyckte att det luktade lite starkt om tea tree salvan. Fantastiskt nog så förhöll han sig rätt positivt till spektaklet men han hade ett himla sjå innan alla höns var insmorda och han hade koll på sin flock igen.

På kvällen i mörkret gick jag ut till hönshuset och när jag öppnade dörren så luktade det så gott av salva och hö. Nästan så jag funderade på att sova över.
//M

4 kommentarer:

 1. Jag som inget kan om höns än undrar varför man smörjer fötterna? Smörjer du med teatree salva vilken som helst?

  Längtar tills vi kan skaffa höns! I vår ska huset byggas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi smörjer deras fötter och ben mot kvalster. Det verkar som den teatree salvan är ganska bra. Jag vet att man kan använda ett annnat medel som säljs på apotek i Sverige, som är ännu effektivare, men vi bor ju inte där och här verkar det inte finnas nån motsvarighet.
   Hälsningar M

   Radera
 2. Är det vanligt att dom får kvalster? Funderar starkt på att skaffa höns nämligen och googla runt lite och hamna på din blogg. Så du kanske kan svara lite på frågor som jag har. Måste man ha tupp? Jag vill inte ha kycklingar:) bara ägg och givetvis det är så trivsamt att ha höns:)! Vad ska man tänka på? Jag har redan färdigt hönshus i ladugården med pinnar och hela baletten och en lucka så dom kan gå in och ut som dom vill. Men det blir nog att vi sätter upp staket för vi bor ganska nära en järnväg och vill inte att dom ska springa ut där plus har två stora rovfåglar här.
  Ha en fin dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika!
   Jag har förstått att det är ganska vanligt, men också lätt att undvika om man bara låter bli att ta in hönor med kvalster i flocken. Vilket vi tyvärr råkade göra. Det lär turligt nog vara ganska enkelt att få dem friska igen (med hjälp av en medicin mot flatslöss................), men den går inte att få tag i just där vi bor så vi testar med andra salvor istället. Funkar sådär.

   Däremot har vi aldrig haft problem med såna äckliga löss som kryper i fjädrarna på dem!

   Man behöver inte ha en tupp, men det är enklare att handskas med dem då eftersom det är någon som håller dem samlade och spejar efter rovfåglar. Däremot behöver man ju inte skaffa kycklingar bara för att man har en tupp :) Om du inte vill ha kycklingar någonsin så rekommenderar jag att du ser dig om efter raser som inte gillar att ruva, då slipper man de problemen.

   Vad lyxigt att ha en hel ladugård! Jag tror att du och dina framtida hönor kommer vara mycket nöjda! :)

   Radera