onsdag 16 december 2009

Ramses är gud, sa FalconVi är alla lika barnsligt förtjusta över att det äntligen kommit snö. Jag och Bente är helt eniga om snöns storhet och detsamma gäller de flesta jag känner. Undantagen är nog hönsen samt Koola Viola, de föredrar gräsmattor i december. (men de har fel)

Hönshuset är i alla fall isolerat och inpackat i trasmattor, något som jag tycker att borde räcka för att hålla kung Bore på avstånd. Tyvärr ser katten sin chans att hämnas sommarens oförrätter nu när det har blivit vinter. Hon ägnar dagarna åt att manipulera hönsflocken. Varje gång jag går till hönshuset möts jag av en hånflinande katt som ligger tryckt mot den stängda luckan, eller mot ett fönster. Hon ligger där och väser fram (sanna) lögner om hur hon får sova under täcket på nätterna och ligga på det uppvärmda hallgolvet på dagarna, hon försöker förpesta deras sinnen. Ramses, som närmast är att betrakta som vis numera, petar bara in slören i öronen och låter bli att lyssna på hennes kluvna tunga.

Emmi är en bråkig katt bråkig katt, Emmi är en bråkig katt bråkig kaa-aatt (någon som känner igen melodin?) Lille Falcon däremot, som fortfarande är ung och grön, han tror vartenda ord hon säger (förvisso är det ju sant men man behöver inte lyssna för det!). Han drömmer om uppvärmda golv och täcken att sova under. I praktiken har han ingen aning om vad någotdera är, det förstod jag redan här om dagen när han påstod sig vilja ha Whiskas - kyckling i gelé till frukost istället för hönspellets. Men trots att han uppenbarligen inte förstår mycket av vad katten lurar i honom förstår han tillräckligt mycket för att bli avundsjuk.

Falcon spetsar öronen för att höra vad Emmi viskar om utanför fönstretTill råga på allt har han blivit hes, han säger numera “voff” istället för “kluck”. Och det må låta manligt men det ger honom sannerligen vatten på sin tjat-kvarn. Igår skrek han med fasa i rösten att han var alldeles BLÅFRUSEN!!!!, efter en närmare koll konstaterade jag snabbt att det berodde på att han är av rasen silke, och att dessa ska ha blå hud. Hur som helst ignorerade jag holländska Tyras illvilliga fniss uppifrån en sittpinne och installerade istället värmelamporna åt dem.


"Voff" säger tuppen, det ska jag komma ihåg att lära syskonbarnen nästa gång de hälsar på. Hans höga Silke hon säger ingenting hon, och inte bryr hon sig om katten heller.


Ramses kände genast igen ljusinstallationerna och skrockade förnöjsamt fram ett “kockkockkock titta flick-ick-ick-or, jag har installerat julbelysningen åt er, se så fint stjärnorna tindrar”. Hönsen “ooh-ade och aaaah-ade” givetvis en lång stund åt sin fenomenale tupp, de var mycket imponerade. Mest imponerad var Falcon men så har han också Ramses högst upp på sin lista med individer han beundrar.


Falcon och hans stora Idol, ibland försöker han få sova under Ramses värmande lockar men Ramses själv brukar reservera den platsen för någon av hönsen.


När Ramses provtryckt lampknappen ett par gånger och sett till så att allting fungerade vågade Falcon den fege även ta med sig sin höna till lamporna. Och när han med tindrande ögon deklarerade att Ramses fått sooolen att lysa återigen lade han sig förnöjsamt på rygg med benen i vädret för att sola magen.

Åsynen av en lite oproportionerlig silkestupp som förnöjsamt värmde sig i det röda lampskenet var helt klart för mycket för katten i fråga. Sist jag såg henne låg hon i badrummet och försökte tvätta sina ögon med tvål.Tyra fortsatte skämta om blå hud för allt vad hon var värd heela natten lång. (och det lär bli en lång natt eftersom lamporna gör att de inte somnar utan sitter uppe och rumlar istället)//F, tydligen vid liv

12 kommentarer:

 1. Det är inte omöjligt att jag åker på att stoppa värmelampan på plats i hönshuset alldeles strax. Flera av flickorna påstår att de fryser om sidofjädrarna. Fast bara på ena sidan.

  Jag försökte fråga om det är frys-sidan som är vänd mot Everest nattetid, för han har verkligen fått långa stjärtfjädrar igen och de fladdrar rätt så duktigt när han snarkar. Men de visste inte riktigt vilken sida som Everest satt på på natten. Något om att "i mörkret är alla katter grå".

  Därför åker jag nog på att sätta dit värmelampan snarast möjligt, så de ser vart Everest sitter på natten, och så de kan flytta sig så det inte fläktas på dem. Hönor är känsliga för drag. Jue.

  SvaraRadera
 2. Om du vill snuva de på julbelysningen sådär framåt tjugondagen.....så finns det keramiska lampor som avger endast värme...inget ljus....men det är klart.....inte lika mysigt juligt ;-)
  Äääääälskar snöööööööööö!
  ( o berätta för Falcon...att det faktiskt finns några riktigt tuffa hönor(brudar) av hans typ som minsann knatar ut i 10 minusgrader...bara det är pyttelite tillrättalagt)

  SvaraRadera
 3. Viola: Extra känsliga för snarkdrag har jag hört!

  Bente: Alltså som vi letat efter de där magiska lamporna utan lys! Men hönsaffären här förstår inte vad vi pratar om för lampor och själva är vi rädda för att sätta eld på hönshuset. Men vi ska nog leta vidare ändå. Bara Falcon hade haft en halsduk kanske han hade vågat sig ut!

  SvaraRadera
 4. Snö suger.

  Ville bara skriva det också, som motvikt till Bentes "ä-snö-svordom".

  SvaraRadera
 5. DU borde vårda ditt språk! Sådär säger man inte om det vita guldet! (om tö och slask får man däremot använda vilka kraftuttryck som helst)

  SvaraRadera
 6. Pst! Kolla på http://hogbergaab.se/ under rubriken "Värme/Värmelampor", bläddra ner till keramiklampor. Går att beställa via postorder :o)

  SvaraRadera
 7. ÅH! Jag tar genast tillbaka allt jag svamlade om i min tidigare kommentar. Prata på! ;)

  SvaraRadera
 8. Nä du kan inte ta tillbaka det, för jag hade redan skrivit ett svar. Här kommer det:

  Vitt guld? Har ni förlorat förståndet alldeles?

  *skakar på huvudet åt ert förstånds-förlorande*

  SvaraRadera
 9. Jag önskar att jag också kunde skryta om det vita guldet! ;)

  SvaraRadera
 10. Jag vill bara säga att jag gillar snö. Men hönsen gillade inte när det blåste så igår, så jag fick "vindstoppa" några springor med några mattrullar. (det blev nästan för bra upptäckte jag idag när jag stack in näsan) Nu när termometern visar -13,2 är jag glad att jag garderat med en värmelampa. Den keramiska ska jag nog kolla upp, även om hönsen tycks sova sött med en vanlig också.
  /Anna

  SvaraRadera
 11. Jag har följt er blogg ett tag (fast aldrig skrivit tidigare) men nu börjar jag oroa mig för att de små fjäderbollarna inte klarat den senaste månadens kyla. Hur går det med dem?

  SvaraRadera