torsdag 28 augusti 2008

Dag 95. Den perfekta tuppen

Snygga RamsesRamses är den perfekta tuppen, även om han kanske inte har den snyggaste lejonkragen längre.
Så fort man närmar sig hönsgården ock-ock-ockar Ramses allt vad han kan och kommer stampande så träden runt omkring hoppar, han ska ta reda på hurvida jag har något godis med mig eller ej. Har jag inte det gräver han raskt upp en mask och bjuder sina damer för att de ska bli runda och glada.
Har jag det tjuter han av förtjusning och lockar vilt på alla hönsen så de ska komma och titta vad han har hittat "ojojoj så mumsigt det här ser ut alla hönsen måste komma och smaaaaka"
Sen plockar han upp den ena läckerheten efter den andra och sträcker fram så hans älsklingsflickor ska få smaka (kycklingarna slänger han maten åt).
När hönsen är mätta och belåtna ser han alldeles lycklig ut och äter sedan några överblivna fröskal innan han studsar iväg för att guida hönsen.
När någon av hönsen är värpnödiga har de (speciellt Ingeborg) vissa problem med att hitta ett perfekt rede för äggen. Det ska tittas och provliggas, provsprättas, provgrävas och helst smakas på. Dessutom ska det vara mörkt och olika reden är mörka olika tider på dagen.
Innan de kan bestämma sig ska de gå igenom alla 8 reden ungefär 3 gånger samt kontrollera huruvida det finns några nya reden sen igår eller ej.
Mitt i boletandet brukar de komma av sig och jaga en fjäril innan nöden blir för stor. Under tiden har Ramses traskat efter dem och bäddat, provlegat, sällskapat och föreslagit det ena utmärkta redet efter de andra.
Men hönsen är fortfarande inte riktigt säkra på vilket som är bäst och således kan de inte heller värpa. Tillslut brukar de bli så värpnödiga att de ställer sig i mitten av hönsgården och kla-a-ag-agar över att de faktiskt är jättevärpsugna nu men de kommer inte riktigt ihåååg var de hade tänkt värpa ock ock.
Då brukar Ramses strutta förbi med spänstiga ben och valla in sin höna till ett rede, sedan beordrar han strängt henne att ligga kvar där.
Vid det laget blir hönorna så värpsugna att de inte kan tänka på något annat än vilket fiiint rede Ramses hittat åt deras ägg ojoj aldrig sett på maken till fint rede håhåjaja. Något de redan glömt är att de själv testat redet minst 3 gånger samma dag för ungefär 1.4 minuter sen.
Sedan ligger de snällt kvar där medan de beundrande tittar på Ramses och värper sitt ägg.
Samma visa vareviga dag.
Gott med frön
Klara, Ingeborg och Ramses


-f

2 kommentarer:

  1. Och så säger de att höns har liten hjärna. Ramses tycks ju vara den intilligentaste varelsen på jorden. Jag gillar dina höns.
    /Myggan

    SvaraRadera
  2. Hahaahh... vilken söt beskrivning av Ramses och hans flickor!! Han låter som en duktig tupp :)

    SvaraRadera