fredag 21 maj 2010

Säg åt dem att stanna där för evigt! sa Emmi

Ju fler hönor som ligger inne i sina reden desto gladare blir Emmi, hon brukar gå efter hönsen när de är ute bara för att få förfasa sig. När Ramses bjuder (svarthönsen) på mask blir hon så äcklad att hon nästan hostar upp ett par hårbollar i huvudet på dem. Något katten i fråga förmodligen inte tagit i beräkningen är att det förhoppningsvis kommer komma ut kycklingar ur äggen, ganska allvarlig miss i kattplaneringen där må jag säga.

En sak hon och jag har gemensamt är dock att vi båda blir glada över ruvandet, av helt olika orsaker förvisso. Jag VILL faktiskt att det ska bli kycklingar av äggen, hon vill bara ha hönsen ur vägen. 

Jag har äntligen lyckats dela ut alla mina avelsägg och just nu ser det ut såhär:
Yrsa (dvkochin): 5 ägg 07.05 + 3 ägg 12.05 // kläckning 28.05 + 02.06
Tyra (holländska): 6 ägg 09.05 // kläckning 30.05
Silke (silkeshöna, nähä?): 3 + 3 ägg 21.05 // kläckning 11.06

Och såhär tror jag om den saken:
Yrsas 8 ägg (svarthöns) kommer säkert kläckas. Hon är duktig och vägrar lämna dem ur sikte. Förhoppningsvis blir de olika datumen inget problem, någon fjärde höna börjar säkert ruva och då kan hon få de 3 äggen som är ett par dagar efter, eller så ger jag dem till Silke/Tyra.

Tyra uppför sig exemplariskt och hennes 6 ägg (svarthöns) kläcks kanske. Hon rör sig inte ur fläcken (bokstavligt talat, jag undrar om hon kanske dött och stelnat). Hennes ägg hade lite otur i början eftersom jag lade dem i ett rede hon inte ville ligga kvar i, nu bor de på tredje våningen. Föga kycklinglämpligt men i alla fall lämpligare än att inte bli ruvade alls. Förhoppningsvis blev de inte skadade av allt velande de första två dagarna.

Silke började ruva ordentligt idag, hon har fått de 3 sista stackars svarthönsäggen som jag sannerligen undrar om kommer kläckas, de har stått svalt och blivit vända 2 ggr per dygn men det är ändå en månad sen de lades, så vi får väl se. Som backup-plan fick hon även 3 av sina egna ägg att ruva på, de torde vara renrasiga silkesägg eftersom Ramses inte alls bryr sig om henne. Han har bara ögon för sina svarthöns han, och kochinsarna då förstås. Hennes egna ägg är nog i rätt fint skick eftersom Falcon skuttar på henne titt som tätt, jag får bara hålla tummarna för att Ramses faktiskt är så ointresserad av henne som han ger sken av, jag vill inte ha några bastardkycklingar.

Falcon och Silke


//F, ovanligt tråkig, som kompensation tycker jag ni ska läsa det här skojiga inlägget om tjuvvärpare som KoolaViola skrivit.

8 kommentarer:

 1. Ha ha, äggvända och peta och datummärka och oroa sig och kryssa i almanackan och stirra på platta höns och oroa sig och hota med godisförbud om de så mycket som sträcker på en tå istället för att värma ägg och sen lysa ägg och lyssna efter pip och oroa sig igen. Det är helt enkelt alldeles underbart att ha kycklingar på gång :o)

  Efter Detet-hönetuppens ruvning verkar det vara ruv-öken hos mig. Jag som har massor av ägglingar som verkligen förtjänar att bli kycklingar. Lyckliga dig som har tre stycken plattingar.

  (Och tack för att jag fick vara med på ett hörn i slutet :o)

  SvaraRadera
 2. Du är inte tråkig - du är bara fokuserad! Jag flinar glatt och ser med spänning fram emot vad som ska hända. Du kan ge dig på att Silke kläcker fram tre svarthönor - bara för att visa dig.

  SvaraRadera
 3. Skall bli spännande och se hur detta slutar. Hoppas på många kycklingar och att alla inte är tuppar :)

  Har en vän som har Hedemorahöns och som ville utöka flocken med lite nya gener. 12 ägg inköpta och som ruvades fram lyckligt och bra....MEN...alla var tuppar. Hur osanolikt var inte det???

  SvaraRadera
 4. Mina Brahmor är inte alls att lita på vad gäller ruvning dom! Dag 17 - 18 ungefär stiger dom av och tackar för sig, så du verkar lyckas bättre än jag gör iaf...
  *håller tummarna*

  SvaraRadera
 5. Hoho späningen stiger..=)
  Min Tarzan (katt) älskar hönorna han kan ligga och titta på dom i flera timmar..
  mvh
  Majsan

  SvaraRadera
 6. Viola: Detet ser ut som en strålande mamma, kul att hon inte ens blivit ett lejon! Hoppas att hennes superhjältekycklingar växer upp till höns och allt sånt. Det är ju det också! När de väl kläckts måste man börja oroa sig för om de är höns eller tuppar. Ingen rast och ingen ro! Hur går det med ufo-kläckaren då? Den kanske kan hjälpa dig med kycklingar. Du får skaffa dig lite ruvvilligare raser! Inte för att det tycks hjälpa för mig i år, vi har bara superruvarraser och ändå vill de hellre vara ute...

  Karin: Jag håller tummarna för att det ska bli så! Heja silke!

  Fru Purjo: HU! Vilken mardröm, jag tänkte mig att jag skulle få typ 15 höns och 2 tuppar jag.

  Ulf: Usch ännu mer att oroa sig för, häftigt med Brahmor dock!

  Majsan: Spänningen börjar bli olidlig. Ikväll ska jag lysa lite ägg tror jag.

  //F

  SvaraRadera
 7. Hej! Kul blogg ni har! Jag har också fastnat i höns och bloggbranchen, Ni kanske vill kolla?

  SvaraRadera
 8. Nååå? *trummar uppfordrande med fingrarna*
  Hur går det?
  Börjar det pipa under hönsuschlingarna än? Eller har Klara fått ett ryck och snott _alla_ äggen och ligger nu och ruvar en gigantisk äggpyramid?
  Kom igen nu Hönsflocken, (t)uppdateringar tack!

  SvaraRadera