söndag 14 september 2008

Dag 111. Bättre en höna i skåpet än tio i skogen

Det gäller att spika medan hammarn är het eller hur det nu var. Ut i skjulet och leta upp fler gamla fönster, på det ena satt det en urgammal termometer från tiden när Celsius var väldigt ung, och kvicksilvret just upptäckt. Några gamla dörrfoder, lite småbitar av diverse virke, vit målarfärg och pensel och sen var det bara att börja jobba. Målade färdigt allt omålat på utsidan, satte in två fönster, lagade en ny stängningsanordning till dörren och satte upp termometern på utsidan av hönshuset. Man skulle ändå aldrig se hur många grader det var, med det silverfärgade kvicksilvret på den termometern, inomhus i dunklet. Medan jag spikade inomhus trängde hela hönsgänget ihop sig i en liten hög i utegården och höll vingarna för öronen. När jag jobbade på utsidan fick hönsen gå på frigång och jag har nu, liksom tuppen, lagt mig till med att kasta snabba blickar med ett öga mot himlen för att kolla så ingen hök flyger förbi. Ingeborg var mest intresserad av när jag målade och klättrade på stege, då stod hon nedanför och tittade intresserat på hur jag gjorde med penseln. Ramses gjorde en liten avstickare inåt skogen till och hittade en jätteskalbagge som han gjorde väldigt stor affär av. Tyvärr så hade Ingeborg hittat värpfodret i ett skåp, Tuttan råkat somna och Klara och kycklingarna utforskade jorden under en hasselbuske och hade inte tiiiid. När vi var klara med dagens äventyr då hade det blivit kväll mitt i allt. Mest spännande nu är om dom går in i ”skåpet” på natten.
- M


Det snygga skåpet som såg ut som en smutsig brädhög innan, nu är det ombyggt och upprustat till ett snabbvärmt hönshotell.Den tjusiga gamla termometern och en nymålad knut.Nymålade vita kanter och en ny låsanordning. Nu slipper vi ha torvsäckar/skottkärror/3 stubbar för dörren för att förhindra att den glider upp.


Närmare titt på den väldigt lyckade låsanordningen.

Ramses hittar både hammare och spik och minns plötsligt vilken utmärkt snickare han är.
Tre nya innerfönster

3 kommentarer:

 1. Det blev verkligen fint! I det mysiga lilla vinterredet kommer de att ha det varmt och skönt. Speciellt de som ligger i mitten..
  Vänta bara till kl 7 i morgon bitti när Ramses, som blivit hes av den förra kalla nattens kyla, börjar spika istället för att gala! Nu har han ju fått lära sig ett nytt sätt att väsnas på! /Storasyster H

  SvaraRadera
 2. Kära Mama B, så du tar i! En annan hinner knappt montera en mellanrumsborste på skaftet medan du far omkring som en rasande gallus domesticus och byter fönster och dörrar i hela hönsgården.
  Vill gärna se en bild av vaglan också... Bippan

  SvaraRadera
 3. Oooooh! Och Aaaaah!! Så då var det sagt.

  SvaraRadera